lauantai 25. kesäkuuta 2011

Sippolassa tapahtuu:

Sippolan neuvola - Sippolan Neuvola
Sippu-Jukolan vuoden 2005 jälkeen tyhjäksi jääneet Sippolan neuvolan tilat ovat nyt toiminnassa. Kavila/Ravintola Sippolan Neuvola alkoi 15.4.2011 toimintansa ja näyttää olevan avoinna aamupäivästä iltamyöhään, perjantaisin ja lauantaisin jopa yömyöhään. Sippolan Neuvola Oy:n omistukseen on siirtynyt myös iso osa Sippolan Kylätori -tapahtuman aluetta. Vonteenin Valssi -viikolla näemme ja varmaan myös koemme miten tapahtumat sujuvat muuttuneissa olosuhteissa.

Sippolan seudulla ravintolapalveluja tarjoavat edelleen myös Kahvila Wilhelmiina, Kunnalan Marja
ja Matkailu, Ravintola Viljamaa ja Polven Juustola. Tässä kohtaa muistuu mieleeni aika kun tulin Sippolaan vuonna 1977 pankkitöihin. Ei ollut kirkolla minkäänlaista kahvilaa, ainoastaan Liikkalassa oli pieni Santos-baari.

Sippolan viikoittaiset kesätorit


Jumppanaisten vapputorin jälkeen äitienpäivää edeltävänä perjantaina alkoi viikoittaiset Sippolan kesätorit. Joka toinen viikko on käynyt liha-auto. Kukkien ja hyötykasvien taimia on ollut saatavissa joka kerta. Leivonnaisten myyjä vaihtui kesken kauden, mutta tilanne on nyt hallinnassa. Kalakauppias tuli mukaan kesäkuun puolella ja virkisti heti toria huomattavasti. Juhannusviikon tori oli torstaina 23.6. ja siloin viimein oli myös vihanneksia ja samalla hyviä uusia perunoita. Torikahvilan pitovuorot paikalliset järjestöt ovat varanneet jo hyvissä ajoin.

Toukokuussa oli myös Kahvila Wilhelmiinan ja sisustuspuoti Ihanan Vintin pihamailla kirpputori ja taimien vaihtopäivä. Vein sinne mäkimeiramin juurakoita. Hyvän näköiset ilmasipulin alut ehti mennä ennenkuin ehdin varata ne itselleni. Luvassa on kuitenkin loppukesästä uusia ilmasipulin nuppeja.

Kapteenin syntymäpäivä 20.5.

Kapteenin syntymäpäivä on epävirallisen von Daehn -seuran juhla. Tilaisuuden järjestää tarpeen tullen Koti-Sippola ry:n alainen projektiryhmä. Tänä vuonna muisteltiin puhein ja musiikkiesityksin edesmenneen Tapani Arvolan merkittävää osuutta Sippolan tapahtumissa. Myös Koti-Sippola III -kirja, sen julkistamistilaisuus Vonteenin Valssi -viikon kotiseutujuhlassa lauantaina 2.7. klo 15.00 Kaipiaisissa samoin kuin koko Vonteenin Valssi 2011 -tapahtuma saivat ennakkoesittelynsä.

Kymenlaaksossa tapahtumia kaksinkerroin

M
onilla sippolalaisilla on ollut kesäkuussa ohjelmassa ylioppilasjuhlia, rippijuhlia, Korian erämessut, Iitin Musiikkijuhlat, Kouvolan Komia, Salpa-Jukola, juhannusjuhlia ja ensimmäiset Kymenlaakson lukuisista kesäteattereista.

Koti-Sippola III -kirja

Vuoden verran on kasattu Koti-Sippola III -kirjaa. Komeissa kansissa 160 sivua, tekstejä ja kuvia yli 60:ltä eri tekijältä sekä paljon paikallista vanhaa ja uudempaa historiaa. Melkoinen kotiseututeko, jälleen kerran, kirjan toimittaneelta Kirsti Sirasteelta. Kirjan julkistaminen tapahtuu Vonteenin Valssi -viikkoon kuuluvassa Sippolan kotiseutujuhlassa Kaipiaisten nuorisoseurantalolla lauantaina 2.7.2011. Kirjaan kirjoittaneet saavat teoksen palkkiokseen. Kirjaa voi ostaa Kaipiaisissa julkistamistilaisuuden jälkeen. Esim. seuraavan päivän Vonteenin Valssin kirjallisuustapahtumassa niitä varmaan myös saa. Hinta tullenee olemaan 15 euroa. Taloudellisen vastuun kirjasta kantaa Koti-Sippola ry.
Vonteenin Valssi 2011
Keskiviikosta sunnuntaihin, 29.6. - 3.7.2011, Sippolan kirkonkylässä, Hirvelässä ja Kaipiaisissa on 13 eri tapahtumaa ja kolme taidenäyttelyä. Tarkempia tietoja löytyy tapahtuman nettisivuilta osoitteesta: http://www.vonteeninvalssi.com/

Tänä vuonna kaupungin ja seurakunnan vastaanoton tilalla on Vonteenin Valssi -viikon avajaiset. Avaajana on Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Valto Koski. Paikallisuutta edustaa mm. taidenäyttelynsä avaava Kaipiaisissa asuva Antti Halonen. Avajaisissa nähtäneen kyläläisten lisäksi myös Kouvolan kulttuuriväkeä ja seuraavaksi alkavan Paasikiviseuran tilaisuuden osanottajia.

Myöhemmin keskiviikkoiltana Ylioppilaskunnan Laulajien
(http://www.yl.fi/) kvartetissa esiintyvä Ylioppilaskunnan Laulajien tämänhetkinen puheenjohtaja Jouni Jyllinmaa on syntyjään Sippolasta ja hänen äitinsä suku Hirvelästä.

Torstaina on kirkkokonsertti: Elina Vettenranta laulu säestäjänä Tuuli Suominen pianolla (http://www.elinavettenranta.fi/). Tuuli Suomisella on ansioitumisia myös pianistina. Seurakuntatalolta siirretään taas flyygeli kirkkoon. Pianonvirittäjänä on
edesmenneen Eero Kupiaksen tilalla tällä kertaa joku muu. Kirkkokonsertin yleisömenestys ratkaisee ison osan Vonteeni Valssi viikon ja samalla Koti-Sippola ry:n taloudesta. Sippolan kirkossa on konsertin seurannan kannalta 500 - 600 hyvää istumapaikkaa. Enemmän ja vähemmän katveessa on sitten vielä 400 - 500 paikkaa. Kesävaatteissa Sippolan kirkkoon mahtuu noin 1000 ihmistä. Konserttiin on syytä tulla ajoissa, koska lähellä kirkkoa on vain osa parkkialueista. Kirkkokonsertissa on järjestelykumppanina Anjalankosken ev.lut. seurakunta (http://www.anjalankoskenseurakunta.fi/).

Perjantaina Toritoimikunnan järjestämällä Sippolan Kylätorilla lähikylien järjestöt pääsevät osallistumaan Vonteenin Valssiin toriosastoillaan. Entisille ja nykyisille sippolalaisille Sippolan Kylätori merkitsee vanhojen tuttujen tapaamista, mahtavaa väen paljoutta, jännitystä säästä ja hillitöntä torikauppaa. Tänä vuonna väriä tuo Sippolan Neuvolan laajennettu terassi ja sen aiheuttamat uudet järjestelyt.

Perjantai-iltana Sippolan hovissa katselemme Kinovonteenissa saverolaisen Teemu Villikan ohjaamaa elokuvaa, The Beautiful Road To Albinbam. Monet kohtauksista on kuvattu Sippolan seudulla.

Lauantaina Hirvelän Hirvien järjestämään Vonteeniturnaukseen osallistuu paljon paikallisia jalkapalloilijoita. Lyhyet pelit pelataan puolikaskentillä.

Lapsille on ensin työpaja ja sitten nukketeatteria. MLL:n Sippolan osasto on aktivoitunut ja lähtenyt järjestelyihin mukaan.

Lauantaina klo 15.00 on perinteinen Sippolan kotiseutujuhla ja tiettävästi ensimmäistä kertaa Kaipiaisissa. Ohjelman esittäjistä moni asuu Kaipiaisissa tai on Kaipiaisista kotoisin. Juhlassa julkistettavassa Koti-Sippola III -kirjassa on mm. muutama mielenkiintoinen kirjoitus Kaipiaisissa eläneistä suvuista ja ihmisistä.

Lauantai-iltana Hirvelän Hirvien lavatansseissa julkistetaan keskiviikon-perjantain tilaisuuksissa äänestetty uusi Vonteeni. Vonteenin velvollisuuksiin kuuluu puhua mm. Sippolan Kylätorilla, Sippolan Joulun Avauksessa ja Orijärven rantajuhlassa. Orijärven rantajuhlassa Vonteeni myös uitetaan. Vanhojen Vonteenien kokoonkutsumisessa uudelta Vonteenilta odotetaan myös aktiivisuutta.

Sunnuntaina Vonteenin Valssi -viikon jumalanpalveluksessa Sippolan kirkossa on ylimääräistä musiikkia, Vonteenin Valssitoimikunnan järjestämä tekstinlukija ja jumalanpalveluksen jälkeen kirkkokahvit seurakuntatalolla. Toivottavasti Flyygeli on ehditty siirtää takaisin.

Sunnuntaina iltapäivällä on Kirjallisuustapahtuma, Miksi luemme lainakirjoja? Järjestäjinä on Sippolasta kotoisin oleva Suvi Ahola ja Kouvolan kaupungin kirjastotoimi. Paikallisesti kiinnostaa mm.
Liikkalasta kotoisin olevan kirjastotoimenjohtaja Merja Salin esitelmä Sippolan kirjaston synnystä 150 vuotta sitten ja sen varhaisvaiheista.


Hirvelän hautausmaajuhla
Sunnuntaina 10.7. Hirvelän hautausmaajuhlat alkavat jumalanpalveluksella klo 10 ja jatkuvat perinteisellä väliajalla tarjoiluineen. Lopuksi on päiväjuhla puheineen ja vuoden aikana Hirvelään haudattujen ihmisten nimien lukemisineen.

Hirvelän hautausmaajuhlat on yli 100-vuotinen perinne Sippolassa. Aikoinaan paikalla oli jopa tuhansia ihmisiä. Viime vuonna juhlaväkeä oli yli 200. Oletan, että Hirvelän hautausmaa on nykyisen Kouvolan seurakuntayhtymän vanhimpia ja suurimpia, siellä on paljon sukuhautoja. Hirvelän hautausmaajuhlat on monelle jumalanpalveluksen lisäksi perinteinen suku- ja kotiseutujuhla eikä sitä mielestäni pidä verrata muihin hautausmaanjuhliin.

Järjestelyistä vastaa Anjalankosken seurakunta, www.anjalankoskenseurakunta.fi


1 kommentti:

Henna kirjoitti...

Mielenkiintoista. Meidän mökki on suht lähellä. Nyt tiedetäänkin mihin ensi kesänä suunnistetaan :)